Okres zasuszenia nie powinien być ani za krótki, ani za długi. Dane pokazują, że niezależnie od rasy, poziomu produkcji i numeru laktacji, optymalny czas zasuszenia to 8 tygodni.
Okres zasuszenia – za krótki, czy za długi?
Krowy z bardzo krótkim, trwającym mniej niż 5 tygodni, okresem zasuszania będą miały zbyt małą produkcję w kolejnej laktacji. I odwrotnie, długi okres zasuszenia, trwający ponad 8 tygodni, prowadzi do jedynie niewielkiego wzrostu produkcji mleka, co w żaden sposób nie rekompensuje utraty mleka, związanego z wcześniejszym zasuszeniem. Jednocześnie, badania pokazują, że u krów z bardzo długim okresem zasuszenia, pomijając mastitis, częściej pojawiają się inne choroby.
Długość okresu zasuszenia ma duży wpływ zarówno na produkcję mleka w kolejnej laktacji, jak i rozmaite parametry zdrowotne. Optymalizując te czynniki, należy wziąć również pod uwagę utratę produkcji mleka w poprzedniej laktacji, spowodowaną przedwczesnym zasuszeniem.
Zaleca się 8-tygodniowy okres zasuszenia
Badania pokazują, że przedłużony okres zasuszania negatywnie wpływa na stan zdrowia krów (ketoza, itp.) i długowieczność stada (śmiertelność i brakowanie). Niemniej jednak, nie dotyczy to mastitis, w przypadku którego dłuższy okres zasuszenia może pozytywnie wpłynąć na zdrowotność wymienia.
Określenie prawidłowego okresu zasuszenia jest bardzo trudne. Zalecania mówią jednak o 8 tygodniach dla wszystkich krów, niezależnie od kondycji ciała, numeru laktacji i poziomu produkcji.
Źródło: SEGES, Dania