Gorączka mleczna, ketoza, przemieszczenie trawieńca, zaburzenia trawienia, takie jak: kwasica, nieżytowe zapalenie żołądka/ zatrucie, biegunka to jedne z najczęstszych problemów trawiennych i metabolicznych.
Znalezienie problemu
Jeżeli poziom zaburzeń trawiennych i metabolicznych w pojedynczym stadzie przekracza 16 przypadków na 100 krów, to takie zaburzenia trawienia i metabolizmu należy uznać za istotny problem.
Przyczyny
Większość zaburzeń trawiennych i metabolicznych wiąże się z wycieleniem i rozpoczęciem laktacji. Zachodzą wówczas duże zmiany, jeśli chodzi o wymagania fizjologiczne krów, np. w zakresie pobierania paszy i tempa metabolizmu. Gorączka mleczna i ketoza to zaburzenia metaboliczne, w których organizm nie jest w stanie zaspokoić fizjologicznego zapotrzebowania na wapń i glukozę - ze względu na niewystarczający metabolizm, pobór paszy lub jej jakość.
Z drugiej strony, przemieszczenie trawieńca, zaburzenia trawienia, nieżytowe zapalenia żołądka/zatrucia i biegunki są głównie związane z żywieniem i zarządzaniem paszą, w tym zmianami w jej składzie.
Większość zaburzeń wywołanych jest przez kilka czynników, zarówno na poziomie stada jak i indywidualnego zwierzęcia. Niektóre czynniki ryzyka są wspólne dla wielu chorób. Jeśli krowa miała jedno z zaburzeń, będzie zachodziło większe ryzyko, że zachoruje na inną przypadłość.
Plan działania
Zaleca się utrzymanie optymalnej kondycji zwierząt w okresie laktacji i zasuszenia. Należy ustalić konkretne procedury, które będzie się stosować w stosunku do krów zasuszonych i jałówek cielnych. Obejmować powinny one wielkość obsady, komfort zwierząt i ich stałe monitorowanie.
Odpowiednie obchodzenie się krowami po wycieleniu to zapewnienie im odpowiedniej ilości miejsca i komfortu oraz ich monitorowanie.
Aby zapewnić odpowiedni pobór paszy, zaleca się sprawdzenie jakości paszy oraz dostosowanie dawek do każdej grupy zwierząt.
Zwróć uwagę na:
- Kondycję zwierząt
- Zarządzanie krowami zasuszonymi i jałówkami cielnymi
- Obchodzenie się z krowami po wycieleniu
- Jakość paszy i jej dostosowanie do poszczególnych grup zwierząt