Cechy typu i budowy mają w indeksie NTM wagę od 13% do 15%, w zależności od rasy. Istnieją 22 cechy typu i budowy, które podzielono i umieszczono w 3 podgrupach: Rama ciała, Nogi i Racice oraz Wymię. Wartości hodowlane dla cech typu i budowy są oparte na danych z klasyfikacji, które odbywają się w pierwszych 3 laktacjach i wykonywane są przez oficjalnych klasyfikatorów typu i budowy. Każda cecha oceniana jest w skali od 1 do 9.
Jakie są wagi dla poszczególnych podgrup cech? Dla Ramy ciała waga wynosi 0% dla wszystkich trzech ras. Wynika to z tego, że optimum ekonomiczne dla tej grupy cech zostało już osiągnięte. Niemniej jednak, ze względu na korelacje między Ramą ciała a innymi cechami w NTM, wpływ ramy ciała na ekonomię został uwzględniony.
Dla Nóg i Racic wagi przedstawiają się następująco: dla rasy VikingHolstein – 4%, dla rasy VikingRed – 3%, dla rasy VikingJersey – 2%. Grupa cech opisujących budowę wymienia ma relatywnie wyższe wagi: dla rasy VikingHolstein – 9%, dla rasy VikingRed – 13%, dla rasy VikingJersey – 14%. Największy nacisk położono na głębokość wymienia oraz zawieszenie przednie wymienia.
Jak czytać wartości hodowlane dla cech typu i budowy?
Dla wszystkich innych cech zawartych w indeksie NTM obowiązuje zasada, że im wyższa wartość hodowlana tym większa jest ich wartość ekonomiczna dla biznesu mleczarskiego. Cechy typu i budowy są tutaj wyjątkiem. Wartości hodowlane (WH) określają w prosty sposób jak córki buhaja będą wyglądać w porównaniu do średniej populacji. Wartość poniżej 100 niekoniecznie jest czymś negatywnym. Podobnie jak w przypadku innych cech zawartych w NTM, WH 100 odnosi się do średniej dla populacji danej rasy.
Należy jednak pamiętać, że różnica między buhajem z WH 80 i WH 100 dla grupy cech typu i budowy nie jest tak znacząca. Zatem, jeśli zobaczysz buhaja z WH 80 dla jednej z grup cech, to nie powinno cię to odstraszyć.
Weźmy na przykład szerokość klatki piersiowej. Średnia dla populacji rasy VikingHolstein wynosi 5,2 pkt. w skali 1-9. Buhaj z WH 80 (dwa standardowe odchylenia od średniej) ma 4,9 pkt., czyli tylko o 0,3 punktu mniej, podczas gdy buhaj z WH 120 miałby 5,5 – czyli o 0,3 punktu więcej. Oczywiście, zmienność genetyczna będzie istnieć zawsze, ale tylko bardzo niewielka część krów uzyskuje bardziej skrajne wyniki – mniej niż 1% krów jest klasyfikowanych na 1, 2, 8 lub 9 punktów.