Jak wcześniej wspominaliśmy, nasz kompleksowy indeks NTM nastawiony jest na poprawę jednocześnie wielu cech: produkcji, zdrowia i płodności oraz budowy i funkcjonalności. Wszystko po to, by zapewnić hodowcy optymalny zysk ekonomiczny.
Rozkład wag w indeksie NTM wygląda następująco:
- zdrowie i płodność – 53%,
- produkcja – 30%,
- budowa i funkcjonalność – 17%.
Ideologia takiego rozkładu poszczególnych wag wynika z faktu, że naszym celem hodowlanym jest poprawa zdrowia i płodności bydła w każdym pokoleniu, przy jednoczesnym zwiększeniu produkcji. Większy nacisk położony na zdrowie i płodność, wynika z rosnącego znaczenia tych cech dla opłacalności gospodarstwa mlecznego.
Obniżenie kosztów produkcji mleka, przez zapewnienie dobrego zdrowia i płodności zwierząt, jest tak samo ważne dla opłacalności produkcji jak skupienie się na zwiększaniu wydajności. Dlaczego mamy różne wagi dla różnych ras? Rasy bydła z natury różnią się od siebie i dlatego też rozkład wag w programach hodowlanych dla ras VikingHolstein, VikingRed i VikingJersey się nieco różni. Chcemy, aby wszystkie rasy rozwijały się w kierunku optymalnego, zbalansowanego celu, jednocześnie bierzemy pod uwagę różnice genetyczne między rasami i fakt, że każdą z nich charakteryzują inne tendencje w zakresie poszczególnych cech. Indywidualne wagi dla ras przedstawiono na rysunku.
Rasa VikingHolstein genetycznie ma duże zdolności produkcyjne, dlatego też waga położona w indeksie na produkcję wynosi 30% i jest niższa niż jest to w przypadku rasy VikingRed (36%) i VikingJersey (37%). Jako że nasze programy hodowlane są zbalansowane, uważamy, że ważniejsze jest położenie większego nacisku na poprawę cech zdrowotnościowych u rasy Vikingholstein niż na produkcję, która i tak jest już na wysokim poziomie dla tej rasy.
Czerwone rasy z natury są zdrowsze niż rasa Holsztyńska, dlatego też waga położona na poprawę zdrowia i płodności jest niższa u VikingRed (44%) niż u VikingHolstein (53%). U VikingJersey natomiast waga dla cech zdrowotnościowych w NTM (45%) jest niższa niż u VikingHolstein, ponieważ Jerseye są z natury lepsze pod względem cech reprodukcyjnych, takich jak: płodność córek i łatwość wycieleń. Dzięki temu waga ta mogła zostać przesunięta na korzyść produkcji.
Spójrzmy na cechy zawarte w indeksie NTM i weźmy na przykład Zdrowotność Racic – cechę, na której poprawę najwyższa waga położona jest w przypadku rasy VikingHolstein. Powodem tego jest fakt, że w porównaniu do ras czerwonych i rasy jersey, to właśnie rasa holsztyńska jest najbardziej podatna na choroby racic. Waga położona na Budowę i Funkcjonalność jest niższa niż dla Zdrowotności i Produkcji i jest porównywalna w każdej z ras ( VH 17%, VR 20%, VJ 18%). Wynika to z tego, że wszystkie 3 rasy wykazują cechy budowy, które służą produkcji dużej ilości mleka. Rozkład wag między 3 grupami cech – Produkcja, Zdrowie i płodność, Budowa i funkcjonalność – jest wynikiem dokładnych obliczeń ekonomicznych, a ich celem jest zapewnienie maksymalnej opłacalności gospodarstwom mlecznym.