16 września 2022 roku firma P.H.Konrad dostarczyła 30 warchlaków do Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, Wydziału Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Jest to pierwsza tego typu inicjatywa naszej firmy dotycząca współpracy ze środowiskiem naukowym.
Zwierzęta wezmą udział w ciekawym doświadczeniu żywieniowym, w którym będzie badana efektywność dodatków zakwaszających. Początkowo zmierzone zostaną przyrosty masy ciała, wykorzystanie paszy oraz strawność składników pokarmowych. Badania zostaną przeprowadzone na warchlakach pochodzących z Danii, z jednej z naszych sprawdzonych, kontraktowych hodowli.
W pierwszym dniu zwierzęta przetransportowano do pawilonu doświadczalnego Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa UWM, gdzie zostały zważone oraz umieszczone w indywidualnych kojcach. Po wstępnym okresie żywienia paszą ogólną, osobniki zostaną podzielone na grupy doświadczalne. Po osiągnieciu masy ciała powyżej 120 kg tuczniki zostaną odstawione do ubojni, gdzie wykonana zostanie ważna dla projektu ocena poubojowa.
Koordynatorem doświadczenia jest Pani Dr Joanna Kaliniewicz, natomiast opiekę merytoryczną sprawuje pomysłodawca doświadczenia prof. Krzysztof Lipiński.
Mamy nadzieje, że doświadczenie to przyniesie obopólne korzyści i będzie początkiem dalszej, owocnej współpracy obu podmiotów. Dziękujemy za zaufanie. Poniżej fotorelacja.