Długowieczność to bardzo ważna cecha dla zrównoważonego i dochodowego biznesu mleczarskiego. Mając krowy, które długo pozostają w stadzie i zapewniają wysoki poziom produkcji, hodowca może być spokojny o swój biznes.
Indeks długowieczności opisuje potencjał genetyczny córek buhaja do długiego życia produkcyjnego. Indeks mówi o liczbie dni produkcyjnych, a liczy się go na podstawie danych, dotyczących okresu od pierwszego wycielenia do końca trzeciej laktacji. Nasze wartości hodowlane, mówiące o produkcji są bardzo wiarygodne i dotyczą ponad 90% gospodarstw, będących pod oceną użytkowości mlecznej w Finlandii, Szwecji i Danii. Długowieczność to cecha wysoce skorelowana z płodnością i cechami zdrowotnościowymi. Zdrowa krowa pozostanie na długo w stadzie i zapewni bardzo dobry poziom produkcji.
Co wysoki indeks długowieczności oznacza w praktyce? Jak rożni się buhaj o WH dla długowieczności 120 od buhaja o WH 100? Córka buhaja rasy holsztyńskiej o WH dla długowieczności 110 pozostanie w stadzie do 57 dni dłużej w porównaniu do średniej dla populacji rasy HO i wyprodukuje 1591 kg mleka więcej podczas jej całego życia. Córki buhaja rasy holsztyńskiej o WH dla długowieczności 120 pozostaną w stadzie do 114 dni dłużej i wyprodukują 3182 kg mleka więcej podczas całego życia produkcyjnego! Dla hodowcy oznacza to wyższą opłacalność takiej krowy. Jak wspomniano powyżej, bardzo ważne jest, aby pamiętać, że długowieczność jest silnie skorelowana z innymi cechami zdrowotnościowymi. Zdrowa krowa = długie życie produkcyjne!
Cechy zdrowotnościowe skorelowane z długowiecznością:
- Zdrowotność wymienia 36%,
- Łatwość wycieleń 21%,
- Płodność 46%,
- Zdrowie ogólne 39%,
- Zdrowotność racic 38%.
Polegając na indeksie NTM zawsze poprawiasz zdrowie, a wszystkie powiązane ze sobą czynniki zdrowotne są uwzględnione w jednym celu hodowlanym. W ten sposób możesz być pewien sukcesu.