Niezależnie od rasy i numeru laktacji, kondycja krowy w momencie zasuszenia i wycielenia powinna wynosić 3 pkt (w skali 1-5). Jest to zalecana średnia kondycja dla całego stada - im mniejsze zróżnicowanie kondycji między krowami w stadzie, tym lepiej.
Zmniejszaj ilość podawanej krowie energii na 2-3 tygodnie przed zasuszeniem i raptownie zaprzestań dojenia.
Okres zasuszenia nie powinien być ani za krótki, ani za długi. Dane pokazują, że niezależnie od rasy, poziomu produkcji i numeru laktacji, optymalny czas zasuszenia to 8 tygodni.
Przeprowadzaj korektę racic u krów na 2-3 miesiące przed wycieleniem lub w momencie zasuszania.
Okres zasuszenia ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia dobrego zdrowia wymienia i zdrowego wejścia w następną laktację. W okresie zasuszenia krowa i jej wymię przygotowują się do następnej laktacji, więc każdy problem, który pojawi się w okresie zasuszenia, będzie miał negatywny wpływ na ogólny dobrostan krowy i produkcję mleka po wycieleniu.
Najlepszy w rankingu okazał się buhaj rasy norweskiej czerwonej - ROEN, który otrzymał najwyższe wartości dla trzech kluczowych indeksów ekonomicznych: NetMerit, FluidMerit i CheeseMerit. ROEN wyprzedził inne, konkurujące z nim czołowe buhaje ras czerwonych i otrzymał tytuł Króla Czerwonych Ras.
18-400 Łomża, Poligonowa 28c
NIP: 718-100-91-02
tel. 86/215-11-15