
Odpowiednie przygotowanie instalacji udojowej jest gwarantem, że mleko będzie pozyskiwane i przechowywane w odpowiednich i higienicznych warunkach.
Niestosowania się do zaleceń dotyczących higieny urządzeń, czy produkty o niewystarczającej efektywności, często są powodem podniesionego poziomu bakterii w mleku. Nie ma to nic wspólnego ze zdrowotnością wymienia, a jest wynikiem procesów jakie zachodzą w mleku po doju.
Jednak gdy warunki panujące w instalacji udojowej czy zbiorniku na mleko wskazują na aktywność niekorzystnych bakterii, „trwałość” mleka drastycznie spada…
Podstawowe działania dotyczące czystości instalacji udojowej obejmują stosowanie produktów:
- Kwaśnych
- Alkalicznych
Tylko stosowanie produktów o wysokiej jakości, o działaniu powierzchniowo-czynnym, gwarantuje wysoką jakość procesu czyszczenia i dezynfekcji, usuwając osady mineralne i organiczne.
Usunięcie zarówno pozostałości mleka – jako pożywki dla bakterii – oraz osadów mineralnych wynikających z zawartości jonów np. metali – czyli tzw. twardej wody, to cel, który chcemy osiągnąć.
Najwyższa jakość mleka rozpoczyna się od pełnej i skutecznej dezynfekcji aparatury udojowej.
Ostatnim elementem, często pomijanym w higienie urządzeń udojowych, jest dezynfekcja kubków udojowych.
Jedna krowa zarażona patogenami powodującymi mastitis, np. gronkowcem złocistym, jest „w stanie” zarazić kolejnych 6-7 krów, tylko poprzez zakładanie im niezdezynfekowanego aparatu udojowego, którym chwilę wcześniej była dojona chora krowa.
- Celem stosowania preparatów do dezynfekcji instalacji udojowej
–– Pełna dezynfekcja instalacji udojowej – przewodów i zbiornika na mleko
–– Usunięcie osadów mineralnych i organicznych, tzw. biofilmów
–– Minimalizacja psucia się mleka w trakcie jego przechowywania
–– Minimalizacja przenoszenia patogenów pomiędzy zwierzętami
- Zagrożenia wynikające z braku dezynfekcji
–– Niedostateczne działanie środków, może powodować straty w jakości mleka – podwyższone ilość bakterii
–– Osady mineralne, a zwłaszcza organiczne to „doskonała” pożywka dla niekorzystnych bakterii
- Dobra praktyka to:
–– Stosowanie środków opartych na kwasie fosforowym i podchlorynach to gwarancja skutecznego mycia i dezynfekcji
–– Korzystanie z produktów powierzchniowoczynnych celem pełnego usuwania osadów
–– Pełna, skuteczna i szybka dezynfekcja kubków udojowych pomiędzy zwierzętami to ochrona przed mastitis.