Page 7 - Gazetka_17_2020.pdf
P. 7

przekazania nam jednostki  już inna sprawa. Czynniki za-      krowy, u których stwierdza-
               chorobowej z  zewnątrz. Ale  kaźne z grubsza omówiłem.  my jakieś objawy chorobo-
               z drugiej strony, jak  najbar-  Czynniki niezakaźne są trud-  we. Nie, wręcz przeciwnie.
               dziej powinniśmy zapewnić  niejsze do pojęcia dlatego,  Przeprowadzamy             badanie
               ten kontakt. Czyli musimy  że  musimy je  podzielić  na  5-ciu krów w maksymalnej
               przygotowywać nowe zwie-       środowiskowe i żywieniowe.  wydajności, tzn. między 60
               rzęta do zakażenia florą,  Czynniki środowiskowe to są  a  100 dniem po porodzie.
               która znajduje się w naszym  oczywiście warunki naszej  Badanie to odzwierciedla za-
               stadzie. A więc w tę stronę je  fermy. Tu mamy wpływ na  równo niedobory makroele-
               zakażamy, w  drugą już nie.  to, czy będziemy te zwierzę-     mentów, mikroelementów,
               Muszą zatem być obsługi-       ta wprowadzać w lepsze czy  witamin, pokazuje  bilans
               wane jako drugie, nie jako  gorsze warunki. Bydło jest  energetyczny,           zaburzenia
               pierwsze, po to, by nie prze-  raczej mało wybredne, więc  metaboliczne, jak i podkli-
               nieść ze zwierząt, które są  warunki  środowiskowe nie  niczne ketozy. Na podstawie
               na kwarantannie chorób do  mają zwykle jakiegoś olbrzy-       takich wyników hodowca
               stada podstawowego. To jest  miego znaczenia. Chyba, że  może albo tylko korygować
               bardzo ważna sprawa – okres  spotykamy się z sytuacjami  żywienie, albo suplemento-
               adaptacyjny ma nam w spo-      ekstremalnymi, które zwykle  wać, albo wreszcie poprosić
               sób jak najbardziej bezbo-     związane są raczej z  możli-   o pomoc lekarza weteryna-
               lesny pomóc wprowadzić  wością przegrzania aniżeli  rii, który wchodzi z tzw. igłą,
               zwierzęta do stada. Jeżeli  z  tym, że budynek będzie  czyli podaje leki iniekcyjnie,
               wprowadzimy je do stada  zbyt chłodny.                        by jak najszybciej doszło do
               podstawowego od razu, bez  Bydło charakteryzuje się na-       uzupełnienia  wszelkich bra-
               kwarantanny, to nie dość, że  tomiast  tym, że  jest  bardzo,  ków czy błędów żywienio-
               one zakażą się od naszego  ale to bardzo wrażliwe na  wych.
               stada chorobami, to będą
               siały do środowiska tak dużo   „Bydło charakteryzuje się natomiast tym,
               drobnoustrojów, że nawet       że jest bardzo, ale to bardzo wrażliwe na
               odporność naszych zwierząt
               może  zostać w  końcu  prze- wszelkiego rodzaju zaburzenia metaboliczne
               łamana. W takiej sytuacji      związane z żywieniem. Przekłada się to
               dojdzie do wybuchu cho-
               roby  w  całym  stadzie.  A  tu  szybko na osłabienie ogólnej odporności”.
               chodzi o  to, żeby one spo-
               kojnie przechorowały. Mamy  wszelkiego rodzaju zaburze-       Kontrola żywienia w naszym
               przecież do dyspozycji jakieś  nia metaboliczne związane  stadzie to jedyna rzecz, którą
               antybiotyki, które, jeśli nowe  z żywieniem. Przekłada się to  możemy zrobić, by uniknąć
               sztuki będą wykazywały ob-     szybko na osłabienie ogólnej  problemów metabolicznych.
               jawy chorobowe, możemy  odporności. Wtedy dochodzi  Kupując zwierzęta z miejsca,
               podawać i w ten sposób bez-    do większej podatności cho-    gdzie żywienie prowadzone
               boleśnie przeprowadzić je  ciażby na zapalenie stawów,  jest na właściwym poziomie
               do naszego stada.              zatrzymanie łożyska, masti-    i wprowadzając je od razu
                                              tis itd. To są sprawy, które idą  w    żywienie,  które  praktycz-
               Skupiamy się cały czas na  w ślad za błędami żywienio-        nie z założenia jest już niedo-
               jednostkach chorobowych,  wymi. Tam, gdzie jest więcej  borowe lub prowadzące do
               na tym, żeby zwierzęta nie  grzybic, brodawczyc, tych  zaburzeń           metabolicznych,
               zakaziły stada i żeby same  wszystkich rzeczy, o których  gwałtownie          zmniejszamy
               nie zostały zakażone. Czy  mówiłem, to tam na pew-            swoje szanse na to, że nowe
               mógłby doktor powiedzieć  no są zaburzenia metabo-            sztuki prawidłowo się za-
               coś od strony nie związanej  liczne. Aby uniknąć takich  adaptują.
               bezpośrednio z chorobami,  problemów, należy kontro-
               a z przystosowaniem bu-        lować balans metaboliczny,  A co łatwiej się zaadaptuje
               dynków, żywienia?              co wbrew pozorom jest bar-     – jałówka czy krowa?
               Wszystko tak czy inaczej  dzo proste. Otóż wystarczy  Z weterynaryjnego punktu
               przekłada się na zdrowot-      prowadzić, chociażby raz  widzenia to nie ma to zna-
               ność stada. Czy to będzie  na  kwartał,  badanie  5 krów  czenia. My możemy mówić
               wynikało z czynników zakaź-    w  maksymalnej wydajności.  o  tym, że jałówka jest bar-
               nych czy niezakaźnych – to  Nie znaczy to, że mają to być  dziej sprawna immunolo-





                                                                    ŚWIAT KROWY - WRZESIEŃ 2019    l     7
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12