Page 7 - Gazetka_17_2020.pdf
P. 7
przekazania nam jednostki już inna sprawa. Czynniki za- krowy, u których stwierdza-
chorobowej z zewnątrz. Ale kaźne z grubsza omówiłem. my jakieś objawy chorobo-
z drugiej strony, jak najbar- Czynniki niezakaźne są trud- we. Nie, wręcz przeciwnie.
dziej powinniśmy zapewnić niejsze do pojęcia dlatego, Przeprowadzamy badanie
ten kontakt. Czyli musimy że musimy je podzielić na 5-ciu krów w maksymalnej
przygotowywać nowe zwie- środowiskowe i żywieniowe. wydajności, tzn. między 60
rzęta do zakażenia florą, Czynniki środowiskowe to są a 100 dniem po porodzie.
która znajduje się w naszym oczywiście warunki naszej Badanie to odzwierciedla za-
stadzie. A więc w tę stronę je fermy. Tu mamy wpływ na równo niedobory makroele-
zakażamy, w drugą już nie. to, czy będziemy te zwierzę- mentów, mikroelementów,
Muszą zatem być obsługi- ta wprowadzać w lepsze czy witamin, pokazuje bilans
wane jako drugie, nie jako gorsze warunki. Bydło jest energetyczny, zaburzenia
pierwsze, po to, by nie prze- raczej mało wybredne, więc metaboliczne, jak i podkli-
nieść ze zwierząt, które są warunki środowiskowe nie niczne ketozy. Na podstawie
na kwarantannie chorób do mają zwykle jakiegoś olbrzy- takich wyników hodowca
stada podstawowego. To jest miego znaczenia. Chyba, że może albo tylko korygować
bardzo ważna sprawa – okres spotykamy się z sytuacjami żywienie, albo suplemento-
adaptacyjny ma nam w spo- ekstremalnymi, które zwykle wać, albo wreszcie poprosić
sób jak najbardziej bezbo- związane są raczej z możli- o pomoc lekarza weteryna-
lesny pomóc wprowadzić wością przegrzania aniżeli rii, który wchodzi z tzw. igłą,
zwierzęta do stada. Jeżeli z tym, że budynek będzie czyli podaje leki iniekcyjnie,
wprowadzimy je do stada zbyt chłodny. by jak najszybciej doszło do
podstawowego od razu, bez Bydło charakteryzuje się na- uzupełnienia wszelkich bra-
kwarantanny, to nie dość, że tomiast tym, że jest bardzo, ków czy błędów żywienio-
one zakażą się od naszego ale to bardzo wrażliwe na wych.
stada chorobami, to będą
siały do środowiska tak dużo „Bydło charakteryzuje się natomiast tym,
drobnoustrojów, że nawet że jest bardzo, ale to bardzo wrażliwe na
odporność naszych zwierząt
może zostać w końcu prze- wszelkiego rodzaju zaburzenia metaboliczne
łamana. W takiej sytuacji związane z żywieniem. Przekłada się to
dojdzie do wybuchu cho-
roby w całym stadzie. A tu szybko na osłabienie ogólnej odporności”.
chodzi o to, żeby one spo-
kojnie przechorowały. Mamy wszelkiego rodzaju zaburze- Kontrola żywienia w naszym
przecież do dyspozycji jakieś nia metaboliczne związane stadzie to jedyna rzecz, którą
antybiotyki, które, jeśli nowe z żywieniem. Przekłada się to możemy zrobić, by uniknąć
sztuki będą wykazywały ob- szybko na osłabienie ogólnej problemów metabolicznych.
jawy chorobowe, możemy odporności. Wtedy dochodzi Kupując zwierzęta z miejsca,
podawać i w ten sposób bez- do większej podatności cho- gdzie żywienie prowadzone
boleśnie przeprowadzić je ciażby na zapalenie stawów, jest na właściwym poziomie
do naszego stada. zatrzymanie łożyska, masti- i wprowadzając je od razu
tis itd. To są sprawy, które idą w żywienie, które praktycz-
Skupiamy się cały czas na w ślad za błędami żywienio- nie z założenia jest już niedo-
jednostkach chorobowych, wymi. Tam, gdzie jest więcej borowe lub prowadzące do
na tym, żeby zwierzęta nie grzybic, brodawczyc, tych zaburzeń metabolicznych,
zakaziły stada i żeby same wszystkich rzeczy, o których gwałtownie zmniejszamy
nie zostały zakażone. Czy mówiłem, to tam na pew- swoje szanse na to, że nowe
mógłby doktor powiedzieć no są zaburzenia metabo- sztuki prawidłowo się za-
coś od strony nie związanej liczne. Aby uniknąć takich adaptują.
bezpośrednio z chorobami, problemów, należy kontro-
a z przystosowaniem bu- lować balans metaboliczny, A co łatwiej się zaadaptuje
dynków, żywienia? co wbrew pozorom jest bar- – jałówka czy krowa?
Wszystko tak czy inaczej dzo proste. Otóż wystarczy Z weterynaryjnego punktu
przekłada się na zdrowot- prowadzić, chociażby raz widzenia to nie ma to zna-
ność stada. Czy to będzie na kwartał, badanie 5 krów czenia. My możemy mówić
wynikało z czynników zakaź- w maksymalnej wydajności. o tym, że jałówka jest bar-
nych czy niezakaźnych – to Nie znaczy to, że mają to być dziej sprawna immunolo-
ŚWIAT KROWY - WRZESIEŃ 2019 l 7